Aktualita: Červencová návštěvnost hradů a zámků je milým překvapením – absolutním skokanem je Kunětická hora na Pardubicku a Trosky na Liberecku. Druhá polovina prázdnin se ponese ve znamení řady kulturních akcí

Červencová návštěvnost objektů ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově je příznivější než v uplynulých letech, byť nedosahuje čísel před covidovým obdobím – absolutním skokanem je hrad Kunětická hora na Pardubicku, který jen za červenec navštívilo přes jedenáct tisíc návštěvníků.

„Jsem velmi rád, že právě Kunětická hora je naším rekordmanem – je vidět, že se zde stavební obnovy povedly a zvýšily zájem o tuto památku. Ten jsme zaznamenali již v roce 2021 při zpřístupnění obnoveného Jurkovičova paláce, kde jsou ovšem prohlídky organizované, tedy početně limitované. V květnu letošního roku jsme návštěvníkům představili rekonstruovaný hradní palác s dosud nepřístupným severním křídlem s unikátní vyhlídkou a zájem převýšil naše očekávání. Kunětická hora se stává naším východočeským Karlštejnem,“ hodnotí návštěvnický zájem Miloš Kadlec, ředitel NPÚ, územní památkové správy na Sychrově, do jehož gesce hrad spadá.

Na Liberecku překonal loňskou červencovou návštěvnost o více jak tisíc návštěvníků hrad Trosky (za červenec přes 27 tisíc návštěvníků), na Královéhradecku se vyššímu zájmu těší zámek Hrádek u Nechanic (letos přes 7,5 tisíce návštěvníků za červenec oproti loňským 5,5), který je také letošní vlajkovou lodí projektu Po stopách šlechtických rodů: Harrachové – vznešenost zavazuje. Právě Harrachům bude patřit také Hrádkozámecká Hradozámecká noc, která letos vychází na sobotu 26. srpna a jejímž centrem bude již zmiňovaný Hrádek u Nechanic. Prohlídku zámku bude v uvedený den možné absolvovat do 13. hodiny, aby následně své brány otevřel s bohatým večerním a nočním programem od 17 hodin.

Celkový přehled návštěvnosti i s porovnáním za roky předchozí naleznete v příloze a zde.

I v letošní vrcholící sezoně se Národní památkový ústav snaží vyjít vstříc potřebám návštěvníků a na vybraných objektech není zavírací den – i v pondělí je tak možné navštívit hospitál Kuks a jeho bylinkovou zahradu, zámek Ratibořice a Rudrův mlýn, na Liberecku zámek Sychrov se všemi prohlídkovými okruhy včetně prohlídky s princeznou a výstavou České dějiny.  Denně jsou v srpnu přístupné i ikonické Trosky, kde je nachystán i doprovodný večerní program. Naopak drobná úprava návštěvní doby čeká návštěvníky zámku Hrubý Rohozec u Turnova, kdy od srpna bude poslední prohlídka vycházet v 16 hodin, oproti původní 17. hodině.

Rozsáhlá stavební obnova (IROP) pokračuje na zámku Litomyšl, základní prohlídkový okruh Zámek za Valdštejnů je ale návštěvníkům k dispozici a za červenec si zámek prohlédlo přes šest tisíc návštěvníků – děkujeme za respektování omezení pohybu v areálu. Na zámku v Náchodě rozšířili informační systém v celém zámeckém komplexu, jsou zde nově umístěna i pítka pro psy. Z důvodu rekonstrukce je změněna přístupová cesta na hrad Grabštejn – prosíme návštěvníky o využívání zelené turistické trasy, podrobnosti jsou uvedeny na webu hradu.

V sobotu 19. srpna se na zámku Sychrov konají tradiční Skotské hry, zámek i zahrada budou v tento den přístupné pouze pro návštěvníky Skotských her. Sychrovský zámek a jeho zahrada se staly dějištěm mnoha koncertů a divadelních představení, z těchto důvodů bude zámecká zahrada uzavřena i ve dnech 5. 8. (koncert Heleny Vondráčkové) a 25. 8. (koncert Chinaski).

Kulturní přehled všech chystaných akcí, nočních prohlídek, ale i přednášek či Hradozámecké noci naleznete zde.

Během celého srpna nabízí správy objektů bohatý doprovodný program, pro rodiny s dětmi jsou nabízeny zkrácené prohlídky uzpůsobené právě těm nejmladším návštěvníkům – tyto extra prohlídky jsou realizovány na Sychrově, Hrubém Rohozci, Frýdlantě, Zákupech, Grabštejně, na Královéhradecku na Hrádku u Nechanic, a na Náchodě, na Kuksu si dětští návštěvníci zahrají na alchymisty, na Opočně čeká děti výstava lega a také výstava korunovačních klenotů. Na Zákupech zaujme čertí výstava a také půjčovna historických kostýmů, na Bezdězu samostatná hra v areálu hradu. Zážitková vědomostní hra je připravena pro dětské návštěvníky také v zámecké zahradě zámku Slatiňany a na Sychrově. Stranou nesmí zůstat ani hrad Litice, kde je možnost strávit celý den a hrad si procházet ve svém tempu.

Přehled nabízených zkrácených prohlídek pro děti naleznete zde.

13. ročník projektu Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů je v roce 2023 věnován Harrachům. Stěžejními objekty jsou státní zámky Hrádek u Nechanic a Janovice u Rýmařova.  Do projektu je kromě pracovišť a objektů NPÚ zapojeno přes třicet dalších institucí a celý rok jsou pořádány přednášky, výstavy, koncerty, recitály či komentované prohlídky, byla vydána také obsáhlá publikace věnovaná Harrachům, pro sběratele speciální turistická vizitka. Jedním z hlavních výstupů projektu je obnova části hostinských pokojů na Hrádku u Nechanic, která bude představena 26. srpna. Následující týdny a měsíce jsou akcemi připomínající harrachovský odkaz doslova nabité: koncert v Liberci v Poutním kostele Panny Marie, akce na ozubnicové trati v Kořenově, slavnosti na zámku Kunín a Hrádku u Nechanic, ale také na zámku Konopiště či na hradě Grabštejn – přesný program celého roku zde.

Fotografie, soubory ke stažení a další podrobnosti

Fotografie ke stažení